Varifrån kommer namnen Guppy, Diesel och Bintje?

Många ord har historisk förklaring.

Införd i NLT april 2002

Ibland finner man att det bakom många ord döljer sig ett egennamn, en person, en romanfigur eller en mytologisk gestalt. ”Priset på diesel höjs i morgon”, säger nyhetsuppläsaren. Diesel hette Rudolf, uppfann en ny motor men försvann oförklarligt i Engelska kanalen 1913. Akvariefisken Guppy är uppkallad efter prästen Robert Guppy som predikade i Västindien omkring 1860 och där upptäckte den lilla fisken, som nu är en favorit hos alla akvarievänner.

Potatissorten Bintje är en av världens mest kända och den är framodlad av en holländsk folkskollärare. Han skapade 125 olika sorter och efterhand blev namnfrågan besvärlig för honom. Han började med att ge potatisar namn efter sina egna barn men tvingades snart fortsätta med sina elevers. Den flitigaste eleven hette Bintje Jansma och hon fick äran av att ge namn åt hans, i eget tycke bästa potatis, Bintjepotatisen.

Eponymer.

Inom språkvetenskapen kallas ord som diesel, guppy och bintje för eponymer, vilket är grekiska och betyder namngivare. Om sådana ord har det nyligen kommit ut en intressant och roande bok, den heter Bintje och Kalashnikov. Personerna bakom orden. Författare är Marcel Grauls och boken kan användas som uppslagsbok eller läsas rakt igenom; den har nämligen stort underhållningsvärde.

Det finns mer än femtusen eponymer i de västeuropeiska språken och av boken framgår klart att ett av de bästa sätten att gå till eftervärlden är att förvandlas till en eponym. Ofta är namnen lätta att upptäcka: pastörisera (Pasteur), freudiansk (Freud), saxofon (Sax) men ibland blir de svåra att hitta; pralin (greve Plessis- Praslin), nikotin (Nicot), decibel (Bell) eller megahertz (Hertz). Namngivarna hämtas från alla möjliga – men också omöjliga, mänskliga verksamhetsområden, vanliga är mat, mode, idrott, medicin eller teknik. Några slumpvis valda exempel ur boken bevisar övertygande detta.

Mode och idrott.

Earlen av Cardigan klädde under Krimkriget de brittiska soldaterna i en stickad, långärmad, framknäppt och kraglös kofta för att skydda dem mot den stränga kylan och därför gick han till historien som uppfinnare av plagget cardigan. I samma krig deltog lord Raglan och han har gett namn åt en överrock som skall ha vida ärmar, ”vilkas tyg kilformigt fortsätter upp till halslinningen”.

Även svenska officerare har haft omtanke om sina soldater; när kapten Ohlsson vid Jönköpings regemente såg dem frysa föreslog han att armén skulle utrusta dem med en stickad, grov ylletröja med långa ärmar och utan knäppning. Tröjan kom efter kaptenen att kallas Olle och är ännu ett begrepp.

Männen bakom skridskons trippelsalchow, simhoppningens mollbergare och brottningens dubbelnelson försöker författaren också ge ett ansikte i boken.

Antikt och kuriosa.

Naturligtvis har de gamla grekerna bidragit med namn, Hypnos var sömnens gud, Morfeus drömmarnas och har bägge gett oss ord med innebörd liksom Akilles, han med den sårbara hälen och Odysseus, som mot sin vilja tvingades ut på en odyssé. Bibeln bidrar också med män med kända egenskaper; den snabbe Jehu, den klagande Jeremias, den dystre Job och den snikne Judas bara för att nämna några.

Bland de mer udda eponymerna nämns i boken Montezumas hämnd, det är en allvarlig magsjukdom som drabbar resenärer i Mexico, får man den i Egypten heter den Faraos hämnd och i Thailand har den det talande namnet Thailand bazooka. Man lär sig också att uttrycket spela Allan lär komma från de roller som Alan Ladd ofta sågs i, att Teddybjörnen har att göra med presidenten Theodore Roosevelt och både upphovsmannen till Murphys lag (”om något kan gå fel, kommer det också att göra det”) och den kände Kilroy presenteras.

Skaraborgare.

Bland Skaraborgare, som åtminstone i Sverige, genom sina namn blivit eponymer kan nämnas salebysonen Anders Dahl, han som gett namn åt dahlian, örslösasonen Abraham Rydberg som förknippas med maträtten Biff Rydberg och falköpingsbördiga Birgit Friggebo med sin friggebod. Johan Henric Kellgren från Floby skapade figuren Dumbom, men denne är långtifrån Skaraborgare, modell till honom har glädjande nog i stället varit en stockholmare vid namn Enbom.

Marcel Grauls: Bintje och Kalasjnikov. Personerna bakom orden.

Ordalaget Bokförlag.