Sundbergs cykelaffär i Lidköping

Reparerade och sålde cyklar i 50 år

Införd i Lidköpingsbygden 2006

Ännu för 50 år sedan kunde tusentals cyklar trängas utanför Lidköpings industrier och vid arbetsdagens början och slut, men också vid lunchtid, kunde arbetare och tjänstemän i en strid ström ses trampa genom staden. Gick cyklarna sönder eller fick punkering lagade man dem oftast själv, men ibland var man tvingad att anlita någon av stadens sakkunniga reparatörer. Några av dem var t ex Holger Dahl och Kalle P i Gamlestan, Monark -Johnsson, Wallander, Nordin och Linderoth i Nyestan. De sålde alla också reparationsmateriel, reservdelar och nya eller begagnade cyklar.

Sundbergs cykelaffär

En annan känd affär med verkstad var Sundbergs på Norra Torngatan. John Sundberg var brandman och började omkring 1930 på sin fritid reparera cyklar i Brandmannahusets källare med ingång från Vattugatan. Redan från början hjälpte hans hustru Anna till, kunderna var många och nöjda och 1946 byggde makarna Sundberg därför ett eget hus på Norra Torngatan med en stor och modern cykelaffär mot gatan. Övre våningen tjänstgjorde som bostad och en stor och välskött trädgård låg på baksidan. Paret hade en son, Arne född 1930, som skulle överta verksamheten och som därför utbildat sig i Danmark. Han var en djärv och snabb motorcykelförare och ägde en stor Norton. Den behärskade han väl och klara sig därför utan allvarliga olyckor. Tragiskt nog omkom han dock vid en cykelolycka 1953.

Den gick så till att Arne och en kamrat hade cyklat till Dalängen för att lämna Sundbergs hund och på hemvägen, i korsningen Rudenschöldsgatan och Esplanaden, kom kamratens trampa in i Arnes hjul. Arne tappade balansen, föll till marken och slog huvudet i så illa att han avled på lasarettet. Han efterlämnade en sörjande, gravid hustru och de två otröstliga föräldrarna.

John dog bara några år efter olyckan, många ansåg att han sörjde ihjäl sig, och Anna gick efter sonens död alltid klädd i svart. Det sägs att hon vid makens dödsbädd lovat att driva affären vidare och det gjorde hon med stor framgång. Hon sålde och reparerade själv cyklar och hade som mest också tre anställda. De märken som Anna sålde var bl a Fram, King, Rex, Maraton, Crescent och Husqvarna. När mopederna kom sålde och reparerade affären också dessa nymodigheter.

Kvarteret revs

Anna sålde affären i början av 80-talet, men fortsatte att hjälpa den nye ägaren, en 16-årig yngling som hette Hasse Lundgren. Denne fortsatte verksamheten och utvidgade den genom att också sälja skidor vintertid. En ny tid väntade dock. Kvarteret Vulcanus, där Sundbergs hus låg, måste, liksom andra kvarter i närheten, saneras för att ge plats för nya bostadshus. Kommunen tvångsinlöste fastigheten och Anna blev tvungen att flytta till Solhaga, där hon aldrig trivdes. Hon dog 1986.

Arne Sundberg var liksom sin far deltidsbrandman och Arnes son, som aldrig fick se sin far, har fortsatt traditionen. Han heter Lennart Andersson, är brandmästare vid räddningsverket i Lidköping och minns med glädje sin duktiga farmor. Lennart var som barn ofta och hälsade på henne och fick då hjälpa till att på cykel utföra olika ärenden runt om i stan.