Kärleksfull skildring av tre öar i Medelhavet

Birgitta Rudberg är av gammal västgötsk prästsläkt och hennes böcker återspeglar gärna livet och levernet i Skaraborg. Hon har skrivit om konstnärliga kvinnor från Skövde, dramatiken kring De la Gardies gravkassa i Varnhem, små barns missuppfattning av psalmtexter men också om släktingar som verkat som präster i Skara stift. Men i sin nya bok prövar hon på något nytt, Den heter Tre öar i Medelhavet och handlar om Mallorca, Korsika och den okända grekiska ön Tinos. Författarinnan har ingående kunskap om alla, har besökt dem ofta och skildrar dem med stor kärlek. Och det gör hon på ett slags prosaliknande vers, som löper smidigt och ter sig fullt naturlig för läsaren.

Tinos är en av de Kykladiska öarna och befriad från charterturism. Men den besöks årligen av hundratusentals greker som av sann och uppriktig religiositet vallfärdar till ön för att döpa sina barn i basilikan. Författaren skildrar de urgamla ceremonierna med förståelse och utan att på svenskars sätt kalla det vidskepelse.

Mallorca har Birgitta Rudberg god kunskap om, hon var reseledare på ön under femtio-talet, då turismen var i sin linda. Hon berättar om svenska charterturister som klagar över starkt kaffe, dåliga sängar, oätlig spansk mat och längan efter svensk sill. Det är berättat med humor i form av ett låtsat replikskifte med omöjliga krav från resebyrån till reseledaren och dennes desperata försök att hitta lösningar på resenärernas klagomål.

De vanliga utflyktsmålen på Mallorca, till Drakgrottorna och till Valdemosa, där Frédéric Chopin bodde tillsammans med sin parisiska författarväninna Georg Sand, finns naturligtvis också med i boken. Och aldrig har det av en svensk författare skrivits en så bra skildring av dramatiken på en tjurfäktningsarena som Birgitta Rudberg målar upp.

Korsika har blivit författarens favoritö: ”Ty Korsika är obeskrivligt skönt, och Korsikas historia är ofattbar i sin tragik”. Skönheten kommer fram i den tågresa tvärs över ön, från Ajaccio till Bastia som erbjuds turisten. Då går färden genom skogar med kastanjer, förbi herdar med får och flockar med vildsvin, snöhöljda berg syns genom kupéfönstret liksom otämjda vattenfall och den svårgenomträngliga buskskog, som på franska heter le maquis.

Resan ger också tillfällen till historiska betraktelser, krig och grymheter har drabbat korsikanerna, men aldrig har deras frihetslängtan dämpats. Naturligtvis glöms det inte bort att Napoleon är född på ön, men det förklaras också varför han inte är odelat populär där. I söder kan diverse billiga souvenirer inhandlas med kejsarens bild på, men i norr hyllas istället frihetshjälten Pascal Páoli. Han har i staden Corte fått egen staty och där lever ännu det universitet han grundade.

Birgitta Rudbergs bok om de tre öarna ger rika inblickar i deras historia, kultur och natur och kan rent av användas som en originell och nöjsam resehandbok.Till det goda intrycket bidrar många vackra teckningar och fotografier i färg.

Birgitta Rudberg, Mina tre Medelhavsöar. Samba förlag. 131 s