Alla jordens katter han åt mänskan gav

Den lärda Birgitta Rudberg har skrivit en mängd böcker i olika genrer, en av hennes roligaste heter Det är saligt att samla citron och handlar om barns missuppfattningar av psalmtexter. Boktiteln syftar på ett barns alldeles egna version av psalmen Det är saligt att samlas i tron. Den boken är slutsåld och kan nu bara letas upp på antikvariat. Birgitta Rudberg har därför skapat en miniversion av boken och där finns originalets godbitar med, dessutom är den något utökad och försedd med roliga teckningar, de flesta av Stig Andersson men några också av författarens släkting Yngve Rudberg.

Birgitta återger i boken barns frågor och funderingar, t ex när de sjungit Nu mänskors röstoch änglars kor. En flicka undrade om änglakorna kunde flyga och en pojke var övertygad om att änglakornas mjölk smakade som sockerdricka. Lilla Amanda frågade en gång sin mamma om Gud ljuger, detta för att de i söndagsskolan sjöng att Guds löften äro sanna. Och lille Åke undrade varför man inte fick jord i munnen när barnen uppmanades Sjungen under vägen. Och förnärmad kom en bryggarson hem efter att ha sjungit Tryggare kan ingen vara och frågade: – Idag sjöng vi att ingen kan vara bryggare, men det är ju min pappa!

Att Gud hade svin var en sjuåring övertygad om sedan hon sjungit om Guds vingård. En annan var nöjd sedan hon lärt sig sjunga: Jesu, låt mig städse börja, och så sluta som jag bör. – Precis så gör jag när jag städar, förklarade hon, börjar med att bädda sängen och slutar med att damma.

I småskolan berättade fröken en dag om Jakobs dröm, om hur han där såg änglar klättra upp och ner för himlastegen. Så fick barnen till uppgift att rita hennes berättelse. En liten kille visade stolt upp sin teckning med änglar som klättrade med fötterna upp och huvet ner. Fröken hade ju sagt att dom klättrade upp och ned! Men en annan gosse vägrade att rita: – Änglar klättrar inte, dom flyger, förklarade han.

Om författarens västgötska ursprung vittnar en historia från läroverket i Skara. När man läste om den förlorade sonen stod det att han var legodräng. På lärarens fråga vad en legodräng var, svarade en förhoppningsfull elev: – Han velle ente arbeta, han velle bara legga.

Birgitta Rudbergs bok om barns hörseluppfattningar men ofta också logiska tolkningar av andliga sånger är rolig och lockar till många skratt. Den är i behändigt format och kommer säkert att bli en uppskattad födelsedagspresent och julklapp.

Bokens titel syftar på sången, Guds änglar de vakar i mörkret hos oss.

Birgitta Rudberg: Guds änglar de vaknar på natten och slåss. Samba förlag 112 s