Många kändisar har lekt som barn i Skövde

Några av dem presenteras i nyutkommen bok

Införd i NLT December 2005

Vid juletid kommer det alltid ut böcker avsedda att hamna i tomtens säck. Det är säkert också tanken med frilansjournalisten Janne Sundlings hembygdsbok; den heter Berömda personer som kommer från Skövde. Titeln kommer att få många att misstänka att lokala historiska personligheter kommer att presenteras, t ex S:ta Elin, juristen J G Richert, akademiledamoten Carl Kullberg, olympiasegrarna Petrus Kastenman och Hans von Blixen-Finecke, makarna Uno-X Sandberg, konstnärinnan Elli Hemberg, och en eller annan stjärna från handbolls- och fotbollsplaner eller från simhallen. Men de lyser alla med sin frånvaro. De kanske inte alla är födda i Skövde, men det ödet delar de med flera av dem som lyckats komma med i boken.

Vilka är det då som förunnats en plats i boken? Ja, det verkar mest vara sådana som omges av det massmediala bruset, t ex Bosse Ringholm, Christer Ulfbåge, Fredrik Belfrage, skådespelaren Robert Gustafsson och valvakans Sören Holmberg. Dessa är bekanta för hela Sverige och en av bokens förtjänster är att de presenteras utförligt och att läsarna därigenom kan ana människan bakom rubrikerna. Men boken borde nog ha kallats Kändisar från Skövde.

Porträttet av Bosse Ringholm verkar också vara lite väl snällt, han har ju haft en stormig väg till maktens tinnar och uppklättrad dit har han inte varit helt okontroversiell.

Andra personer i boken är inte så kända för icke-Skövdebor men förtjänar att dras fram i strålkastarljuset, det gäller t ex journalisten Christer Gerlach, författaren och sommarprataren Mustafa Can, världsomseglaren Roger Nilsson, arkitekten Gert Wingårdh, professorn och radiokommentatorn Jan Hallenberg och konstnären Claes Funck. Boken ger också den roliga upplysningen att det första tonårsmodet skapades i Skövde flickskola av överstedottern Gunilla Pontén.

Många läsare kommer, kanske på grund av dålig allmänbildning, att fråga sig varför sådana, kanske inte ens inom Skövde kommun bekanta storheter, som pastorn Jack-Tommy Ardenfors, popmusikern Caj Högberg. Astrachefen Per From, vice-vd:n i ABBA Görel Hanser och Stockholmspolitikern Bosse Sundling ges utrymme i boken. Men det var den senare som inför familjens flyttning 1961 från Borås till Skövde åstadkom följande karakteristik av sin nya hemstad.

S….Skitig och illaluktande

K….Katastrof i fotboll

Ö….Ödslig och trist

V….Värnpliktiga överallt

D….Durox – håll för näsan

E….Elfsborg 12,5 mil bort

De flesta av bokens huvudpersoner vittnar dock om att deras barndom i Skövde varit lycklig och att den lilla staden hade en hel del att bjuda på inom både sport, musik, friluftsliv och annat som ungdomar brukar ägna sig åt. Särskilt Robert Gustafsson och Sören Holmberg betonar sin lärorika uppväxttid och sina goda och förstående lärare. Som ett kuriosum nämns i boken att tre moderna partiledare är födda inom kommunens gränser, nämligen Alf Svensson, Bert Carlsson och Nils Lundgren.

Boken Berömda personer som kommer från Skövde är försedd med åtminstone några porträttlika omslagsteckningar av Christina Jonsson, innehåller många bra fotografier och är skriven på bra svenska, även om intervjuformen i längden kan kännas enahanda. Urvalet av personer är naturligtvis godtyckligt och flera av porträtten varkar vara okritiska och gjorda för gammal vänskaps skull. De före detta Skövdeborna Kristina Lugn och Lotta Bromé har undanbett sig att medverka i boken; de håller på att skriva egna memoarliknande böcker.

Janne Sundlings bok kommer säkert att sälja bra i Skövde och det är den värd, men i tomtesäckar utanför kommungränsen blir den nog sällsynt.

Janne Sundling; Berömda personer som kommer från Skövde. Stenberg- Schentz Förlag, Skövde. 210 s