I den uppsjö av kokböcker som produceras är det en som i år sticker ut. Det beror på att den är en memoarbok kombinerad med recept från svensk mathistoria. Boken heter Cooking och är skriven av den kände bluessångaren Claes Janson. Den har dessutom lokal anknytning till Lidköping eftersom Claes är född i Lidköping. Där var hans morfar stationschef på Lockörns vattenverk och en god Taubetolkare. Pappa Stig spelade bas och dragspel i Henry Swingers dansorkester och var dessutom med i Simhopparklubben Vågar Allt, som skrämde en storpublik med halsbrytande hopp från tornet i Framnäsbadet. Mamma Maj-Britt var vargungeledare och senare korad till Sveriges Matmamma och vid en Europatävling i matlagning kom hon tvåa. Claes fick alltså gener att ta vara på och hade inte musiken tagit överhanden kunde han blivit en bra krögare.
Familjen Jansson lämnade Lidköping i Claes barndom men återkom varje sommar för att bada vid Villabadet och umgås med släkten. Claes visade tidigt musikalisk talang och blev rockprins i nya hemstaden Nyköping och efter flytt till Sundsvall började han underhålla i baren på Hotell Knaust.
Som tonåring inledde han därefter sitt turnéliv och det har nu pågått i mer än 50 år. Han är mest känd som bluessångare men har sjungit med storband, haft egna band, Good Morning Blues är det mest kända och hans grupp Soul Train utnämndes 1986 till Sveriges bästa jazzgrupp.
I tjugoårsåldern var han reseledare i Spanien och blev då hastigt också restaurangägare och kunde då få beröm för sitt grillade kött och sina hamburgare lagade efter mamma Maj-Britts recept.
Under ett års tid var Claes också ansvarig för artistlogerna på Hamburger Börs. Där träffade han en rad av tidens stjärnor, t ex Lena Horne, Victor Borge, Cliff Richard, Jerry Lewis och Sammy Davis Jr och den kändiskatalogen har under åren mångdubblats.
Claes Janson är välkänd för sina engagemang i olika jazzfestivaler, han har i många år hållit i Skeppsholmens Jazzfestival och arrangerat Blues i Balders Hage och Huddinge jazzdagar där han tillsammans med andra duktiga musiker underhållit. Han har också sjungit i Libanon, USA, Afrika och Indien.
Claes Jansson är internationell, men av hans kokbok framgår det att det är den traditionella svenska husmanskosten som ligger honom varmt om hjärtat. Den har naturligtvis grundlagts i hemmet där hans mamma ägnade stor omsorg åt måltiderna, hon lärde sig t o m under sin Sundsvallstid att laga Norrlandspölsa och pappa Stig lät ingen annan steka det salta fläsket. Hans omsorg om det var närmast rituell. Under sina långa turnéer ledsnade Claes på varm korv, mosbricka, räksallad och hamburgare och längtade då efter barndomshemmets rätter. Restaurangbesök blev en tråkig nödlösning och Claes blev en stark kritiker av de dåtida, inte alltid så gastronomiska svenska stadshotellen. Med tiden hittade han dock krogar med intressanta menyer och dit återvände han gärna. Hans intresse för gastronomi har med åren bara ökat och han är i dag en i det närmaste professionell kock. Ofta har han räddat goda vänners högtider genom att med bravur laga bröllopsmiddagar och festmåltider.
Claes Jansons bok Cooking blandar på ett utmärkt sätt mat med musikminnen och gör det på ett humoristiskt och underhållande sätt. Hans urval av rätter, illustrerade med utsökt vackra bilder av t ex, Biff Rydberg, Kalvlever Anglais, Dillkött på kalv och Piggvar med pepparrot får snålvattnet att rinna till hos läsaren. Förhoppningsvis kommer en yngre generation, trött på tapas, pizza och kebab att börja längta efter och laga Claes mat och en äldre generation att ledsna på färdiga, frysta rätter och göra comeback vid spisen för att låta den svenska mattraditionen återuppstå.
Claes har ett allvarsord med till läsaren. Det lyder: ”Innan du funderar på vad du ska äta, tänk på med vem du vill äta och dricka”. Av boken att döma verkar det som om Claes Janson har följt det rådet.
Många privata bilder från familjen Jansons fotoalbum ger boken en rolig tidstypisk framtoning.
Böcker: Claes Janson, Cooking – med många Jansons frestelser. Janson&Jansson. Musik&Media. Hft 180 s