Det tusenåriga Västergötland

Införd i NLT nov 2001, TSL nov 2001

Lagom till jul har det nu kommit en praktfull och präktig bok om Västergötland. Den är på 280 sidor och har över 300 bilder, de flesta i färg. Författare är Gunnar Hedin och han har lyckats med bragden att få kronprinsessan Victoria, hertiginna av Västergötland, att skriva sitt namn under en inledning. Boken heter Västergötland under tusen år och gör själ för namnet; landskapets kristnande och bebyggelsehistoria, dess uppfinnare, handelsfolk, krigare industrimän och författare finns med. Den skiftande naturen ges också utrymme liksom mången annars förbisedd sida ur kulturhistorien.

Boken är också aktuell, tusenårsfirandet av kristendomens ankomst till Sverige, som ägde rum i Husaby försommaren år 2000, har kommit med liksom kronprinsessans massmediebevakade besök i Skaraborg i våras.

Ambitiös.

Den här boken har haft många föregångare och den har gått i samma fälla som de. I sin ambition att få med så mycket som möjligt blir innehållet med nödvändighet ytligt. En läsare efterlyser också en bättre redigeringsprincip. Västergötlands forntid behandlas snabbt och styvmoderligt och redan på sidorna 29 och 30 dyker sedan Linné och Alströmer upp texten. Sedan hoppar författaren friskt mellan ämnen, orter och sekler. En något tydligare röd tråd och kronologi hade nog hjälpt läsaren till bättre sammanhang.

Författaren är från Borås och det märks i boken. Den lider av kraftig slagsida mot Älvsborgs län och inemot femton kapitel ägnas åt knallestaden och dess omgivningar. Hedin lyckas sedan göra det närmast otroliga, nämligen att beskriva städerna runt Vänern på bara ett fåtal sidor. Det är styvt gjort! Men som en form av botgöring ägnas i stället trevliga kapitel åt norra Västergötlands stoltheter, Sparlösastenen, Degeberg, Kinnekulle, Thorsbergs stenhuggeri, Gunnar Wennerberg, familjen Dafgård, Bjertorp, Hornborgasjön och annat som skaraborgarna yvs över.

Presentbok.

Västergötland under tusen år är inte ett vetenskapligt verk med ambition att omvärdera den traditionella historieskrivningen utan skall tas för vad den avses att vara; en blädderbok med informativ och lättsam text, lämpad som present i jul- och födelsedagstider. Som sådan torde den fylla en funktion.

Boken är fylld av välfunna bilder, vackrast är omslagsbilden, Gustaf Ewalds berömda foto av potatismalning i Hudene. En del bilder har dock förminskats och därför tyvärr blivit suddiga och för många kartor har detta inneburit oläslighet. Flera illustrationer verkar också onödiga, det gäller helsidan med pekoralschlagern En afton vid Mjörn, och såväl sidorna med bilder på Borås Tidnings nya tryckeri och sidan med interiören från Hultafors Hälsocenter ger intryck av att vara betalda annonsplatser.

Gunnar Hedin: Västergötland under tusen år. Förlag: Företagsgruppen