Brottarhallen

kärt minne för många

Införd i NLT December 2004

Brottningen har lång tradition i Lidköping, redan omkring 1900 förekom stadsmatcher mot Skara och när cirkusar gästade Lidköping hade de alltid med sig brottare som utmanade lokala förmågor. Den mest kände Lidköpingsbrottaren för hundra år sedan hette Ragnar ”Bassen” Svensson och han dängde under stort publikjubel flera berömda cirkusbrottare i mattan så att sågspånet yrde.

Av någon anledning låg brottningen nere under hela tjugotalet men kom igång igen 1931 då LAS bildades. Disponent Carl Friman erbjöd året efter en utrymme ovanför Lidans Motorverkstad som träningslokal och efter mycket arbete var den klar att inviga. Där hade varit tändsticksfabrik och paraffinet satt i lager på väggarna och måste skrapas bort för hand innan en gammal brottarmatta, som hittades på bagare Westerståhls vind, kunde forslas dit. Den i ordningsställda lokalen kom att kallas Brottarhallen och träningen där kom snabbt i gång. Sedan dröjde det inte länge innan en rad duktiga Lidköpingsbrottare blev kända namn i prislistorna. På Brottarhallen anordnades naturligtvis klubbens tävlingar men också danser med musik av lokala orkestrar som gav klubben en inte föraktlig inkomst. Större tävlingar fick förläggas till Folkets Hus eller senare till Läroverkets rasthall för att rymma den storpublik som ofta kom till LAS större arrangemang.

Trots att Idrottens Hus stod färdigt 1960 valde LAS att stanna kvar i sin gamla lokal, den fungerade bra, var billig och där trivdes brottarna. Men 1972 härjades Brottarhallen av en förödande brand, som ödelade hela lokalen och smälte ned hela den förnämliga prissamling som klubben under åren samlat. Nu blev de husvilla brottarna tvungna att flytta träningen till Idrottens Hus och där har de stannat kvar. Men generationer av Lidköpingsbor kommer gärna ihåg Brottarhallen, där har tusentals pojkar svettat sig igenom tuffa träningspass och många flickor har romantiska minnen från danserna.