En kungadotter i Tivedsbygden

Erik XIV, Gustav Vasas äldste son, gifte sig som bekant med Karin Månsdotter, men långt dessförinnan hade han haft förhållanden med skilda kvinnor och hans utomäktenskapliga barn var många. En kvinna som han levde ihop med på Kalmar slott och i Stockholm var den vackra Agda Persdotter, som han fick två döttrar med. Agda gifte sig 1560 och Erik var mån om att skänka henne gårdar för att ge henne och döttrarna försörjning. En dotter hette Constantia Eriksdotter och när hon gifte sig 1594 med engelsmannen Henrik Frankelin, en av hertig Karls betrodda män, fick hon av hertig Karl och kung Sigismund flera gårdar för att hon, kungadotter som hon var, skulle kunna leva ståndsmässigt. Flera av dessa låg i Tivedsbygden, runt sjön Unden, med gården Bocksjöholm som sätesgård.

Constantias ättlingar levde länge kvar i bygden och ännu finns det där människor med Vasablod, härstammande från kungadottern. Man hittar dem nu främst i Askersund och i Hammar där de har högst vanliga liv och yrken.

Om Constantia och hennes ättlingar kan man läsa i en nyutkommen bok av Ingemar Wikenros. Den heter Kungadottern Constantia Eriksdotter. Ättlingar och gårdar i Undenäsbygden. Författaren är amatörhistoriker, men har på ett professionellt sätt forskat i arkiv och läst hyllmeter av litteratur för att kunna skriva sin bok. Den är också rikt försedd med foton, teckningar och kartor. Släkttabeller visar ättlingar som härstammar från Constantia och förteckningar och foton finns över de gårdar som tillhört den Frankelinska släkten.

Ingemar Wikenros är verkligen en kännare av Tivedsbygden. Han har tidigare publicerat en rad böcker där han på ett förnämligt sätt presenterat sina imponerande forskningsresultat. Han har t ex skrivit bruken Forsviks och Sätras historia, men också berättat om skilda gårdar i bygden och om sägner och folkminnen där.

För släktforskare, läsare av västgötalitteratur, historietntresserade och inte minst för de turister som i allt större utsträckning hittar till Tivedsbygden torde Wikenros böcker vara lärorika, stimulerade och trevliga bekantskaper.

Böckerna ges ut på eget förlag, är i A 4 format, kostar 130 kr och kan beställas genom e-post: ingemar punkt wikenros snabel-a telia punkt com