Deckare med miljöer och mordoffer från Skaraborg

Kvinnliga deckarförfattare finns det numera gott om i Sverige. En av de bättre heter Ann Rosman och huvudpersonen i hennes spänningsromaner är kriminalinspektör Karin Adler från Marstrand.. Där löser hon skickligt mordgåtor och i den nya boken Mercurium kopplas hon in på två mord, som 2011 begåtts på Carlstens fästning. Brotten har inträffat under en maskerad med inbjudna som är antingen rika eller åtminstone representerade i adelskalendern.

Ann Rosman har i tidigare böcker visat intresse och kunskaper i svensk historia och hennes nya bok är inget undantag. Den egentliga huvudpersonen i boken heter Metta Ridderbielke Fock och bodde i början av 1800-talet i Trävattna socken, Vilske härad, Skaraborgs län och anklagades för att ha mördat sin man och deras två barn med arsenik, som på den tiden ofta kallades mercurium. Hon är oskyldig men är illa sedd av sina släktingar, bland dem Ekebladarna på Stola. De köper därför falska vittnen och mutar läkare och det gör att Metta döms för trefaldigt mord och spärras in på fängelse i Jönköping och Mariestad och på Carlstens fästning. Där ska hon sitta tills hon bekänner sina dåd eller avlider. Eftersom hon inte har tillgång till papper och penna broderar hon en nådeansökan på tyglappar och försöker bevisa sin oskuld. Broderiet nådde aldrig sin adressat men är ännu i behåll, nu i Nordiska museets samlingar. Länge kämpade Metta okuvligt för sin sak men till slut ger hon upp och halshuggs på Fägremo avrättningsplats utanför Töreboda. Därmed sattes en ohygglig punkt för ett av de värsta justitiemord som begåtts i Sverige.

Vad som gjorde att Mettas man och barn dog, tror man numera är det utbrott av mjältbrand som inträffade i Trävattna 1802. Husdjur drabbades och kunde lätt överföra baciller till människor och därför måste alla sjuka djur snabbt avlivas och begravas. Men sjukdomsbacillerna kan leva kvar i jorden i flera hundra år.

Vilka var då mordoffren på maskeraden? Författaren låter med en diktares frhet ätten Ekeblad bebo och äga Stola även i våra dagar. En jordbruksarbetare på egendomen fick 2011 grevlig order att röja bort sten på ett av Ekebladarnas gods och där råkade han också gräva upp en stor mängd ben. Han fick damm och jord på sig, insjuknade snabbt och dog inom kort. Många misstänkte att han grävt i en gammal mjältbrandsgrav och smittats. Det förnekas dock av grevarna Ekeblad. Men jordbruksarbetarens död kan vara anledning till att det var grevarna Ekeblad , far och son, som mördades på maskeraden i Marstrand. Hämnd skulle kunna vara ett motiv. Kriminalinspektör Karin Adler är på plats och misstänker att mördaren finns på Stola. Hon får naturligtvis rätt och läsaren ges en trovärdig förklaring till morden.

Ann Rosman har skrivit en fängslande spänningsroman, där Metta Focks tragiska levnadsöde berättas med inlevelse och historisk noggrannhet. Miljöerna från Trävattna bygger på personliga besök i trakten och beskrivningen av Stolas inre, från källare till vindsvåning, sker med fotografisk skärpa. Skickligt lyckas författaren fläta samman de historiska och tragiska dödsfallen i Trävattna år 1802 med fictionsmorden på societetsmaskeraden 2011 på Carlstens fästning.

Böcker. Ann Rosman: Mercurium. Damm förlag. 440 s