Västgötaförfattare skriver ny succéroman

För två år sedan gjorde den unga Amanda Hellberg succédebut med romanen Styggelsen, som utspelas i författarinnans hemtrakter, Varnhem och Skara och är en renodlad skräckhistoria. Den innehåller vidriga scener, där en synsk flicka utsätts för grymma övergrepp av en sadistisk sköterska och utnyttjas av en charlatan till pastor, som med hjälp av flickan och egen spiritistisk humbug lurar sin frikyrkoförsamling på pengar. Del två i Styggelsen utspelas i Skara och huvudperson där är en ung flicka med övernaturliga gåvor som heter Maja Grå. I Amanda Hellbergs nya roman som heter Döden på en blek häst återkommer Maja Grå som huvudperson. Hon studerar nu konst i Oxford men har kvar sin förmåga att ana sig till både framtid och se det som hänt i det förflutna. Maja Grå upptäcker att hennes mamma brutalt mördats i Brighton men att det i Oxford finns tydliga spår efter henne. Misstänkta mördare studerar eller undervisar i Oxford och efter villospår och förvecklingar lyckas Maja finna mördaren och dessutom kommer hon genom en kombination av dröm och verklighet att finna en naturlig orsak till att flera studenter dött.

Döden på en blek häst är inte lika hemsk och fylld av vidrigheter som debutromanen men är ändå en pålitlig spökhistoria med mycken spänning, oväntade effekter och inslag från den hinsides världen. Och Amanda Hellberg skriver en mycket njutbar svenska, den är uttrycksfull och originell och hon målar upp både miljöer och personer med en ömsom bred och ömsom smal pensel med mycken färg. Hennes skildring av den gamla och vördnadsfulla Oxfordmiljön är briljant. Det märks att Amanda Hellberg har en artistisk begåvning, hon tecknar också barnböcker med stor framgång. Hon bor numera i Oxford, är nybliven mamma och hennes man är disputerad Oxfordlärd.

Bokmarknaden i Sverige är i dag fylld av halvdåliga deckarförfattare, mest kvinnliga, som ansträngt försöker få upp spänningen runt ett mord. Ofta blir det en banal historia, där den minst misstänkte till slut tas av polisen. Det är därför intressant och roligt att författare som Amanda Hellberg, hon är faktiskt inte ensam, gärna effektfullt blandar in övernaturliga tilldragelser i sina spänningsromaner. Det ger boken ett nytt, kusligt och annorlunda innehåll som inte känns som om man läst det förut.

Amanda Hellberg, Döden på en blek häst. Forum förlag Inb. 315 s.