Bandyns historia under 100 år presenteras

Med porträtt av minnesvärda spelare, mängder av statistik och roliga bilder

Införd i NLT April 2006

För några år sedan kom Arne Argus ut med en bok i vilken han berättade om svensk bandys utveckling. Han lovade då, att den boken skulle ses som ett tack och farväl från ett långt bandyliv. Det blev nu inte så, i år har han skrivit en ny som han kallat Bandy-Jubel. Titeln orsakas av att han bl a uppmärksammat att Bandyallsvenskan funnits i 100 år, att antalet mästarlag hunnit bli 75 och att dambandyn är 100 år. Arne Argus är en välkänd bandyprofil, han refererade sin första match redan 1942 och har sedan dess hunnit vara ordförande i Bandyförbundet, ge ut flera bandyböcker, se 58 SM-finaler och sitta i Riksidrottsstyrelsen. Man kan lugnt utnämna honom till bandyexpert. I sin nya bok har han också fått hjälp med skrivandet av flera experter t ex Stenåke Walltin, Lars-Gunnar Björklund och Bosse Hansson, men svarar själv för de flesta artiklarna.

Arne Argus är uppenbarligen en statistikälskare av stora mått, men han presenterar sina siffror och uppgifter på ett fyndigt och roande sätt. Han är aldrig heller rädd att blanda kuriosa med officiell statistik. Läsaren får t ex veta att Sune Almkvist är värst med att vinna 11 SM, att det funnits åtta far och son som vunnit SM, att 18 brödrapar spelat i Edsbyn, att Jonas Claesson är allsvensk målkung sju gånger, att Hälsingelag spelat 27 SM-finaler och att Villa från 1968 till 1997 hade de största publiksiffrorna i Allsvenskan.

Små faktarutor och längre artiklar porträtterar en mängd av bandyns storheter under åren, bland dem Einar Ask, Orvar Bergmark, Ola och Hans Johansson, Magnus Muhrén, ”Knatten” Olsson, ”Bempa” Ericsson och Kenth Hultqvist.

Bandy-Jubel är slösande rikt illustrerad med foton i svart-vitt och färg, teckningar och spelarporträtt. Villaspelare i bild är Ari Holopainen, Tore Skoglund, Micke Arvidsson, ”Loli” Sandström Christer Kjellqvist, Göran Johansson och dessutom finns bild på Curt Liedberg för hans insats i domarkommittén. Villafans kan notera att Jonas Andersson är bland dem som spelat flest matcher i allsvenskan och dessutom 279 i rad. Statistik visar också att Villa är ett av de lag som kommit till SM-slutspel flest gånger och att laget vunnit Fair playligan två år. Att ” Loli” Sandström vann allsvenska skytteligan 1975 uppmärksammas naturligtvis i boken liksom att Micke Arvidsson gjorde det tre gånger och dessutom blev årets man 1987.

Det är något av en bragd av Arne Argus att han förmått skriva en läsvärd bok trots den uppsjö av statistik som den innehåller, men resultatet går att likna vid en välfylld godisbutik som lockar alla bandyintresserade till återbesök.

Arne Argus, Bandy-Jubel, Hedéns Grafiska Konsult, 320 s