Spelet bakom de politiska kulisserna

Ny roman ger kritisk bild av demokratins USA

Införd i NLT September 2003

Många journalister drömmer om att bli författare. Kanske har det varit så också för Britt-Marie Mattsson, Göteborgs-Postens mångåriga, skickliga och välbekanta utrikesreporter. I höst debuterar hon i vilket fall som helst med sin första roman, den heter Bländad av makten och bygger på hennes långa erfarenhet från olika massmedier och utlandsuppdrag; hon har bl. a bevakat varje presidentval i U S A sedan 1976. Hennes roman utspelas både i USA och i Sverige och som rutinerad samhällsreporter är hon kritisk till utvecklingen av det politiska livet i bägge länderna, framför allt ifrågasätter hon typiska amerikanska företeelser. Men även Sverige drabbas av hennes granskning.

Britt-Marie Mattssons bok är dock på intet sätt en fackbok, tvärtom bjuder den på både humor, spänning och kärlek, nåja, i det senare fallet handlar det nog mest om relationsproblem. Romanen har också ett oväntat och finurligt slut, där läsaren tvingas att själv dra sina slutsatser om vilka som är de skyldiga.

August Strindberg låter i Röda rummet journalisten Arvid Falk upptäcka avigsidorna i dåtidens svenska samhälle. Britt-Marie Mattsson använder samma teknik; hennes bägge kvinnliga huvudpersoner är verksamma inom massmedia och får på grund av detta god insyn i maktens korridorer i USA. Elakt skildras hur politiker skickligt manipulerar både press och TV och hur listiga partistrateger, smarta reklambyråer och reklamsugna TV-bolag infantiliserar väljare och tittare. Bokens presidentkandidat excellerar till exempel i upprepningar av tomt men professionellt marknadsfört nonsens; antingen det nu råkar handla om miljöfrågor eller andra aktuella problem.

Amerikansk TV utmålas som överkommersialiserad och helt fixerad vid tittarsiffror. I Bländad av makten ges en underbart satirisk skildring av en pratshow där tvistande äkta makar förnedras och drivs till tårar inför en sensationslysten studiopublik som med mentometerknappar skall avgöra vem av de två som är skyldig till ovänskapen. En svajig programledare bjuder därefter in tittarna till nästa veckas debattprogram. Det heter: ”Skall bröstförstoringar vara avdragsgilla på skatten?”

Läsarna av Britt-Marie Mattssons bok drabbas säkert av misstanken att författaren velat höja ett varningens finger åt svenskarna. Är också vi i Sverige på rask väg mot avarterna i USA:s demokrati och television? Frågan är väldigt aktuell i dessa dagar då en EMU-debatt i en kanal fylls av taktiska dimridåer, som ofta omyndigförklarar väljarna medan doktor Phil i en annan pinar gråtande offer i studion och svenska tittare i hemmen.

Bokens allvarliga budskap om att makt korrumperar, väljare manipuleras och politiker berusas av sin makt hindrar på intet sätt att den är både rolig och spännande. Dråpliga och drastiska situationer avlöser varandra och handlingen är både dramatisk och fängslande. Miljöerna både i USA och i Sverige är skildrade med skicklighet och omsorg och personporträtten är trovärdiga. Visserligen är männen i boken skurkaktiga men kvinnorna slipper att spela rollerna som ofelbara änglar, tvärtom framställs flera kvinnor som osympatiska och oärliga. En kvinnlig chef för ett TV-bolag porträtteras till exempel på ett både humoristiskt och elakt sätt och en kvinnlig delegat på ett partikonvent är ett under av vimsighet och okunnighet.

Britt-Marie Mattsson är intresserad av mat, sin kunskap i detta ämne utnyttjar hon på ett skickligt sätt till att ge färg och karaktär åt sin berättelse; hon beskriver ett överdådigt amerikanskt frukostbord och den likaledes vräkiga matsedeln på en lyxkrog utanför Boston. Och när hennes båda kvinnliga huvudpersoner besöker Sverige skildras ingående hur viktigt det är med färskpotatis och olika sorters sill på Midsommarafton och likaså vilken stor roll som grisfötter, sylta och sillsallat har för ett riktigt svenskt julfirande.

Som framgår av ovanstående är Bländad av makten en läsvärd bok, den lindar in sitt allvarliga budskap om att makten deformerar och massmedia manipulerar på ett lättsamt sätt, den blandar allvar med humor och spänning och det på ett klart och enkelt språk. Den borde finna en stor läsekrets och vara självklar i höstens läsecirklar.

Britt-Marie Mattsson: Bländad av makten. Piratförlaget. 358 s